
80 Torpe Bakker
Torpe Bakker - Krummemark
- Biodiversitet

Selvom botanikken i Torpe Bakker stærkt bærer præg af den tidligere tilstand som tør lyngbakke med Hedelyng og Bølget Bunke som de dominerende samt Tørst, Kvalkved, Majblomst og Skovstjerne som de lidt mere usædvanlige arter, så er der i den NV-lige del af området et vaskeægte ekstremrigkær!


Torpe Bakker i Kommuneplan 2013
På grund af sin særlige natur er Torpe Bakker udpeget som Særligt naturområde i Kommuneplan 2013, tryk her, hvilket indebærer, at
naturbeskyttelsesinteresserne skal varetages ved en restriktiv administration af lovbestemmelser og ved naturpleje, naturgenopretning, fredning og information.
Omkring denne kerne af natur er desuden udlagt et "bælte" som Interesseområde for naturbeskyttelse.
Dette indebærer, at man fra kommunens side anser landskabet omkring Torpe Bakker som bevaringsværdigt, eller som der står i retningslinierne for planen:
I områderne skal det gennem lovadministration søges sikret, at der ikke placeres ny bebyggelse, tekniske anlæg, ferie- og fritidsanlæg og lignende, eller foretages terrænændringer f.eks. ved jorddeponering samt andre indgreb, som kan forringe levevilkårene for plante- og dyrelivet, de rekreative oplevelsesmuligheder og/eller områdets særlige landskabelige værdi.
Kommuneplanens målsætning for bevarelse af øens natur generelt kan læses ved at trykke her.

Den virtuelle flora
Sveriges naturhistoriske Riksmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, har et link til "Den virtuella floran". Også den danske flora samt planternes udbredelse i Nordeuropa er nøje beskrevet.
Tryk her og skriv det danske eller latinske navn ind i søgefeltet og læs mere om den plante, du søger oplysninger på.
Krummemark - Krummemose

I det bakkede morænelandskab mellem Ruts Kirkebakke og Simblegårdsbakkerne møder man lokaliteterne Krummemark, Krummeled og Krummemose.
Krummemark er en tidligere udmark mellem Klemensker og Rutsker, i dag beliggende i Rutsker sogn. Den har som andre udmarker på øen tilhørt Kongen, men været græsset af af områdets dyr.
Krummeled eller Krummemarksled er leddet ind til Krummemarken og syd herfor har Krummemose bredt sig ud i det flade landskab vest for Torpe Bakker.
Krummemose afvandes til Samsingå, der netop her i mosen antager et "krumt" forløb - deraf navnet til de nærliggende lokaliteter.

På de tidlige matrikelkort over området fremgår det tydeligt, at der er gravet tørv i Krummemose - endnu inden området er udmatrikuleret og tillagt de nærmest liggende gårde.

Skrubbekrak
Den etymologiske forklaring på "Skrubbekrak" er det forhold, at det i middelalderen har været en Kongens ejendom, et fællesareal, der har ligget hen som et vildnis med buskads og småkrat.























