89 Søndre Borgedal
Søndre Borgedal
Borgedalsø
Borgen - Borgehoved
Hulveje
Søen var midlertidig, og det var et større indgreb i Sdr. Borgedals flora og fauna, men med tiden vænner mennesket sig også til sådanne større indgreb i de bestående forhold.
Der er bare et men, og det er, at der med det vand, der løber til søen fra vest kommer både en del ler, sand og grus samt næringsstoffer, og det er med til både at slamme søen til og gøde vegetationen i form af dunhammer og rørgræs.
Søen har alt andet lige beriget fuglefaunaen i området, og hvert forår er det et sikkert sted at tage hen for at opleve spillende Lille Lappedykker.
Borgen - Borgehoved
Fældningen af rødgraner i 2017 på vestsiden af Søndre Borgedal for at fritlægge Borgen har også medvirket til, at de to hulveje op mellem de to brante klippefremspring er blevet synliggjort.
Mogens F Jensen: Bornholms Oldtid
I Mogens F Jensens omfattende website BORNHOLMS OLDTID – – Mogens Jensen, Bornholm fortælles, at "nyere undersøgelser af anlæggene på Borgehoved viser, at de er opført efter nogle forsvarsprincipper, der ikke er kendt fra andre steder i Norden".
Læs mere om denne banebrydende tolkning her: Borgehoved i Rø-Østerlars sogn – BORNHOLMS OLDTID
Citat:
Nyere undersøgelser af anlæggene på Borgehoved viser, at de er opført efter nogle forsvarsprincipper, der ikke er kendt fra andre steder i Norden, muligvis er der dog et enkelt i Sverige. I Spanien, Frankrig, Irland, Skotland og England findes der adskillige anlæg af denne type og som internationalt kaldes Chevaux de Frice og Château de Frice, som er franske ord, som på dansk kan oversættes til hestebarriere og borgbarriere/stenbarriere. Disse anlæg er kendt fra tiden mellem 300 f.Kr. til 100 e.Kr., men nyere forskning i Spanien og Irland har vist, at Chevaux de Frise/hestebarieren blev anlagt før 1200 f.Kr. i bronzealderen og, at anlæggene ikke var forsvarsværker, men et indhegnet sakralt/helligt område, hvor rituelle handlinger blev udført. Derfor antager jeg, at Borgehoveds ældste del, Chevaux de Frice, er fra ældre bronzealder 1800-1100 f.Kr., og dermed Bornholms ældste stenanlæg, som er illustreret herunder. I Irland kaldes det Bac Capall, og på skotsk gælisk Bacadh aeich, som ligeledes betyder hestebarriere.
Hulvej på østsiden af Søndre Borgedal
Efteråret 2017 blev en Rødgran-bevoksning i den SØlige hjørne af Rø Plantage fældet. Den var plantet i 1962 på et areal, der var stormfældet i 1956.
I den forbindelse kom en gammel hulvej for dagen.
På Original1-kortet fra 1824 over Østerlars Sogn er den angivet som vejen fra Brommehuset og videre sydpå gennem Højlyngen.
Og på det samhørende kort fra Rø Sogn er det angivet, at hulvejen er "Landevej fra Allinge til Nexø". Tryk her og se kortet.
Svalerod i Søndre Borgedal
Sommeren 2021 kunne det konstateres, at planten Svalerod også var at finde i Søndre Borgedal.
Svalerod er af øens botanikere karakteriseret for at være en art, der er "almindelig i granitområdet, navnlig ved kysterne"!
I nyere tid er den inde på øen registreret på åbne klippe flader i sprækkedalene Døvredal, Kleven, og Ekkodalen samt på borgene Gamleborg og Lilleborg.
Spændende er det derfor, at den nu også er registreret her i Søndre Borgedal efter rydningen af Borgen!
Svalerod indeholder et giftigt stof, vincetoxin, der har været optaget i middelalderens såkaldte "farmakopéer" og brugt som modgift og mod smitsomme sygdomme, især pest!
Det er på denne plante soldatertægen forekommer, og i en artikel i "Natur på Bornholm 2020" har jeg skrevet om dette insekts forekomst på Bornholm udenfor kysterne. Tryk her og læs mere.