72 Rø-linien
Rølinien
Olsker - Rø landevej
Højlyngsstien
Følger man den gamle landevej mellem Olsker og Rø kommer man flere steder til at køre højt på en bakkekam med en flot udsigt både til højre og venstre.
Selvom Bornholm ikke indeholder så mange af de fra det øvrige land så kendte terrænformer fra istiden kan isens afsmeltning hen over øen alligevel fastlægges gennem forskellige grus- og leraflejringer.
Tre stilstandslinier kan skelnes i landskabet, og her mellem Olsker og Rø erkendes den senest afsatte linie, Rø-linien, først og fremmest gennem en række issøleraflejringer.
Store Myregårds-løkkerne
Endnu højere i landskabet end den gamle Olsker-Rø landevej finder man Store Myregård, som nærmest er bygget oven på det iseroderede landskab.
Her har man tilbage i tiden kunnet opleve syngende løvfrøer i gårdens damme og kreaturer, der gik løst bag stedets mange stengærder.
Både øens stengærder og de mange kreaturvandingsdamme blev beskyttet i 1992 efter bestemmelserne i Naturbeskyttelsesloven.
I et forsøg på at få registreret øens mange stengærder, blev Arkæolog Finn Ole Nielsen hyret af Bornholms Amt til at forestå denne registrering, der er mundet ud i en særdeles grundig rapport: "Sten- og jorddiger på Bornholm", der beskriver øens mange sten- og jorddiger i tid og rum. Tryk her og læs mere om stengærder og vandingsdamme på Store Myregård.
Højlyngsstien
Sommeren 2020 etablerede Bornholms regionskommune og Naturstyrelsen i fællesskab med midler fra regeringens aftale "Sommer i naturen 2020" en sammenhængende vandrerute hen over det centrale Bornholm, kaldet Højlyngsstien.
Ialt 67 km. sti er afmærket mellem Sandlinien på Hammeren gennem den centrale del af øen, deraf navnet, til Aarsdale.
Læs mere om Bornholms regionskommunes omtale af stien ved at trykke her eller/og Naturstyrelsens omtale af stien ved at trykke her .
Højlyngsstien er første del af det større projekt "Bornholms Grønne Bølge", som skal skabe rekreativ og naturmæssig sammenhæng i det bornholmske indland.
Stiens forløb er af praktiske grunde delt op i mindre kortudsnit. Tryk her og hent de enkelte detailkort for hele stien samt en generel beskrivelse af fænomenet "Højlyngen".
Og her for den del, der omhandler turen fra Borrelyngen til Rutsker Højlyng.
For en stor del følger stien cykelvejen, først på turen fra Ravnedal til Olsker by og herefter videre mod syd ad Fåregårdsvej.
Stien blev åbnet af landets Miljøminister og Bornholms Borgmester den 4. september 2020. Tryk her og læs mere om denne begivenhed - som en efterdønning ovenpå sommerens "coronakrise".