15 Sandflugten
Sandflugten
Indlandsklitter
Sogneskel-sten
Kystbatterier og skanser
Bavnet.
På en høj klit mellem Rosmandegård og havet har man siden middelalderen haft en bavne på en Bavnehøj klar til at blive fyret af i ufredstider. Tryk her og læs mere om de bornholmske bavnehøje.
Sogneskel-sten
Sogneskellet mellem Rønne og Knudsker er markeret med en sogneskelsten for enden af nutidens Antoinettevej.
En granitsten med inskriptionen "Rønnes Kjøbstads Frihed", "18" og "21", altså rejst efter matrikuleringen af Knudsker Sogn i 1816-1817.
Mod nord er sognegrænsen mellem Knudsker Sogn og Ny Kirke Sogn markeret i udløbet af Blykobbeå på stranden ud for Skovly.
Strandmarken er efterfølgende plantet til med skov og udgør i dag Blykobbe Plantage. Tryk her og se et skovkort over den tidligere Strandmarken.
Det er også her Kyststien starter på sin vej øen rundt. Tryk her og læs mere om denne sti.
Sådanne skelsten var vigtige i forbindelse med at få fastslået i hvilket sogn, et strandet skib befandt sig.
Det var sandemanden, der her på øen var den myndighedsperson, der skulle foretage det retslige ved sådanne strandinger. Tryk her og læs mere om de bornholmske sandemænd.
Tryk her og læs mere om øens andre sogneskel-sten.
Batterier og skanser
Kysten mellem Rønne og Hasle har i ufredstider været velegnet til landgangsforsøg for fjendtlige skibe.
I Jens Chr. Skaarups bog: De bornholmske kystskanser er der en oversigt over, hvilke anlæg, der har været etableret på kyststækningen. Således var der mellem Hvide Odde og Sorthat Odde 11 forsvarsanlæg, et for hver 300 meters kyststrækning!
Hvide Odde Batteri eksisterer ikke mere, de sidste rester blev nedbrudt under 1967-stormen. Grønne bæk Batteri tæt på Grønnebæk samt 8 mindre skanser på kyststrækningen er i dag nærmest ikke eksisterende, da de er sløret med opvækst af birk, skovfyr og andet "krat".
Kun Sorthat Odde Batteri ligger i dag flot eksponeret og giver minder om middelalderens ufredstider i Østersøen. Tryk her og læs mere.
Og dog,
midt i december 2020 bestilte Naturstyrelsen hjælp til at få ryddet skanserne for sin slørende opvækst, som det blev beskrevet i Bornholms Tidende den 9. december.
Tryk her og læs historien om skanserne og deres vedligeholdelse som omtalt i Tidende den 9. december 2020.
Seneste
I et læserbrev i Bornholms Tidende den 16. december 2020 udtrykker en læser sin harme over, at Naturstyrelsen endelig har foretaget en rydning af slørende opvækst på en af områdets skanser.
I stedet for at føle sig forurettet skulle brevskriveren takke Naturstyrelsen for dette initiativ således, at man igen kan opleve kulturhistorien på kysten mellem Hvide Odde og Sorthat - fra dengang, der virkelig var tale om frygt for ufred!
I tilgift vil man ved rydningen få genskabt den lysåbne flora og den dertil knyttede fauna.