2 Galgeløkken - Galløkken
Galgeløkken - Galløkken
Losseplads -
Høfder
Havneudvidelse
Her stod byens galge, og her blev heksene brændt i middelalderen!
I fæstningens sydvestlige hjørne opførtes en lukket bastion med et svært kanontårn i midten. Tårnet - nutidens Kastellet - havde på øverste etage 10 store kanoner, og med dem kunne man forsvare indsejlingen til havnen.
Galgeløkken er en del af den tidligere Søndre Udmark, et græs- og lyngklædt flyvesands- og hedesletteområde, der langs kysten strakte sig fra Sose til Rønne.
Tidligere Skovfoged Viggo Hansen har i sin bog "År og dag i skoven, Grønne og gulnede blade fra Rønne Udmarks Skov" fra 1966 skrevet om plantningen af Østrigsk Fyr på Galgeløkken - langs den østre side og mod nord ud for Kastellet.
Denne plantning blev påbegyndt i 1874, hvorfor de ældste af de tilbageværende Østrigske Fyr i dag 2019 må antages at være 143 år gamle!
Galgeløkkens 80 tønder land kom ikke til at høre med til det egentlige skovområde. Det var- og er - jo sådan, at selv om Galgeløkken er en del af "Byens Frihed", har militæret fra gammel tid haft brugsret til området.
Bornholms milits anvendte Galgeløkken til manøvrer og mønstringer med års mellemrum. I "nyere" tid blev arealet også benyttet til fodboldbaner og 1912- midt i 1930'erne som flyveplads!
Under 2. verdenskrig fra 1940 til 1946 havde besættelsesmagterne bygget en større lejr på Galgeløkken - tryk her og se mere.
Flere af de bygninger, der blev efterladt er senere ombygget til Rønne Vandrerhjem.
Og sidst i 1950'erne hegnede man et areal ind og byggede faciliteter til at folk kunne besøge stedet med telt, altså Galløkken camping.
I maj 1970 blev Galgeløkken erklæret for et "frit land", da skydebanen var nedlagt og flyttet til Raghammer og arealet åbnet for almenvellet. Tryk her og læs mere.
Kastelsbatteriet
Øens største batteri, Kastelsbatteriet, blev anlagt, da man konstaterede, at kastelstårnet fra 1689 ikke kunne bære de tunge kanoner, der var nødvendige for at sikre havnen.
Tryk her og se batteriets placering på Grodschillings kort fra 1737. Kortet tilhører Kongelige Bibliotek.
Historien er fortalt i bogen "RØNNE købstad i 650 år" fra 1977:
De seneste 100 år er Rønne Havn udbygget, og i dag har batteriet mistet sin evne til at forsvare havneindløbet!
Batteriets placering og omgivelser år 1900 kan nydes ved at trykke her, og her for at se situationen i dag. Billedet fra år 1900 er fotograferet af G. Stöckel og tilhører Bornholms Museum.
Fredningsdeklaration
Ved udbygningen af Rønne midt i 1960'erne var "trykket" på dette store kystnære areal blevet så stort, at Rønne Byråd ved en deklaration i 1967 pålagde sig selv nogle bindinger hvad angår eventuelle ændringer af de fysiske forhold i området. Tryk her og læs mere.
Idet deklarationen har været en såkaldt "status quo-fredning" uden nogen bestemmelser vedrørende pleje af vegetationen på Galgeløkken, er størsteparten af det tidligere lysåbne lyngareal i dag dækket af krat og skov - især Vintereg.
Og det var just ikke det, man ønskede i sin tid med at bevare Galgeløkken, som den var i midten af 1960'erne!
Losseplads
Sidst i 1960'erne besluttede Rønne Byråd sig for, at dagrenovationen skulle deponeres i et åbent anlæg for foden af Galgeløkken.
Man dæmmede ind, og smed lortet i "havet"!
Generne ved dette anlæg blev større og større for de nærmestboende hvad angik lugt, og midt på sommeren 1969 blev strandene syd og nord for Rønne Havn erklæret for direkte sundhedsfarlige! Tryk her og læs mere.
Dette skadede i høj grad byens turisme, og problematikken blev taget op i de landsdækkende medier, til hvilke Amtmanden udtalte en beklagelse af forholdene!
Høfder
Høfderne ud for Galgeløkken blev etableret i 1978 efter at Fredningsplanudvalget den 21. april 1977 havde godkendt planerne for en kystsikring af Galgeløkken.
Al snak om dette byggeri var startet i vinteren 1975-76, da nogle vinterstorme havde eroderet sig ind på kystklinterne syd for Rønne og fritlagt stedets internationalt vigtige geologiske profiler. Tryk her og læs mere - i en notits i Bornholms Tidende den 21. februar 1976.
Ministeriet for offentlige arbejder gav tilladelse til høfdebyggeriet, men betingede sig, at hvis høfderne havde skadelige virkninger på omgivelserne, skulle de fjernes igen.
Og skadelige virkninger havde de som her i Fredensborgbugten februar 1990 - 12 år efter høfdebyggeriet, hvor ikke et sandskorn var tilbage ud for Strandhotel Fredensborg!
Men, myndighederne har endnu ikke rettet sig efter påbudet om at fjerne høfderne, som var et vilkår i tilladelsen til byggeriet!
En international vigtig geologisk lokalitet
Floraen er om sommeren særpræget med tørbundsarter som f.eks. den fredede Opret Kobjælde, Ager-Guldstjerne og Tornblad.
Kobjælden blev allerede i 1924 beskyttet mod plukning og opgravning ved en fredning. Tryk her og læs mere.
Opret Kobjælde er stedets klenodium og har været under beskyttelse siden marts 1924. Hvis man kommer til at plukke en buket med sig hjem, kan det koste op til 1000 kr. i bøde! Thi:
Efter indstilling af Naturfredningsraadet bestemmer Justitsministeriet herved i Henhold til § 20 i Lov Nr. 245 af 8. maj 1917 om Naturfredning, at det herefter forbydes alle og enhver, hvem særlig Tilladelse af Justitsministeriet ikke er givet, paa et omraade paa Bornholm, der udgøres af en ret Vest for Skyttehuset paa Galløkken ved Rønne værende mod Havet grænsende Dalsænkning, der er afmærket ved hvidmalede, 50 cm over Jorden ragende Pæle, at afplukke, opgrave eller paa anden maade borttage Planten Opret Kobjælde ( pulsatilla vulgaris ).
Overtrædelse af nærværende Bekendtgørelses Bestemmelser straffes i Overensstemmelse med § 26 i Lov om Naturfredning med Bøder fra 10-1000 Kr.
Fugletræk
Havneudvidelse
Rønne Havn har i 2010'erne set muligheden i at få del i den udvikling, der er i etableringen af vindmølleparker i Østersøen.
Til det formål er der inddraget endnu mere hav til havn udenfor den tidligere losseplads. Ligeledes er lossepladsarealet tiltænkt havnerelaterede funktioner som oplagring af vindmølledele, inden de skal udskibes til kommende vindmølleparker.
Et industrieventyr i videre udvikling her udenfor det tidligere kastelsområde!
Tryk her og læs mere om havnens såkaldte "masterplan 2050" for planerne om den videre udbygning af Rønne Havn .
Kyststien - Bornholm rundt
Har man valgt at vandre Bornholm rundt "med uret" slutter man turen af på Galgeløkken.
Tryk her og læs mere om denne tur og de oplevelser, man kan skaffe sig på turen.