
263 Andreas- Andresemose
Andreas- Andrese Mose
Ørne Bakken
Steensvale-Bekken / Tornsvale-Bekken
Steensvale Bakken
SemiAquaticLife

Men, hvem denne Andreas var, har det ikke været muligt at få et svar på, blot må man antage, at han har været knyttet til datidens skovdrift.

Ørne Bakken
På det kort, Hans Rømer fik sin nevø A C Rømer i 1825-26 til at tegne for sig i forbindelse med en påtænkt udvidelse af Almindingen, noterer man sig at landskabet syd for "Hare Lykken" er særdeles kuperet med "Mel-Bakken" mod vest, "Ørne Bakken" mod syd og "Andrese Mose-Bakken" mod øst.
På senere skovkort er der imidlertid sket det beklagelige, at Ørne Bakken er blevet placeret midt på Meel-/Mel-Bakken!

Steensvale-Bekken - Tornsvale-Bekken
De fugtige partier i den med stengærde indhegnede "Hare Lykken" er drænet ud til "Steensvale Bekken", der også benævnes "Tornsvale-Bekken", der i sit første forløb løber gennem god "gammeldags" askeskov, på nyere skovkort kaldet Gregers Elle.
"Steensvale" og "Tornsvale" er ældre navne for Mursejler.
I forbindelse med skovkultiveringen er Steensvale Bekken i tidens løb gravet og sprængt dybere ned i undergrunden for at forbedre afvandingen.
Hvis man følger Steensvale Bekken ned ad strømmen, må man undre sig over, hvor stort et arbejde, der er foretaget her for at tørlægge fugtige arealer i skoven og gøre dem dyrkningsbare.
Steensvale-Bekken løber ud i Læsåen i Grønnevad, men inden da skal vandet lige ned over Ekkodalsskrænten i det maleriske "Tornsvale-faldet". Tryk her og læs mere.
Endnu et højdedrag fornemmer man øst for Steensvale-Bekken, en bakke uden officielt navn, men som måske har heddet "Steensvale-Bakken"!
Steensvale Bakken
Umiddelbart øst for Steensvale Bekken forekommer endnu et højdedrag - Steensvale Bakken.
Øverst på bakken ligger en vandreblok - Steensvale Bakke-stenen, og Højlyngsstien passerer stedet for at fortsætte længere mod øst.

SemiAquaticLife
I 2008 var to biologer, Lars Iversen og Philip F Thomsen på Bornholm for at undersøge udbredelsen af vandkalve i Almindingens søer og moser.
Formålet var specielt det, at to arter, Bred Vandkalv, Dytiscus latissimus og Lys Skivevandkalv, Graphoderus bilineatus, var kommet på EF-Habitatdirektivet som beskyttelsesværdige arter.
Tidligere var disse arter registreret i Bastemose, og derfor var tanken, at de fortsat var her og om muligt i andre af Almindingens moser.
Der er kommet en fin rapport ud af undersøgelserne, tryk her og læs mere.

I forlængelse af oplysningerne i rapporten er Naturstyrelsen gået med i et Life-projekt SemiAquatic Life, og ved at trykke her kan man læse mere om projektets udmøntning i Almindingens moser.
Andrese Mose var tidligere en af Almindingens større mosearealer, men på grund af den omfattende tørlægning og grøftegravning i disse moser siden Rømers tid i begyndelsen af 1800-tallet har den ikke været permanent vanddækket i nyere tid. Slet ikke siden etableringen af legepladsen "midt i mosen"!
For ligesom at råde lidt bod på de faktiske forhold gravede man en fordybning midt i mosen i oktober 2021 med håbet om, at denne vandsamling kan virke tiltrækkende på de sjældne vandkalve og guldsmede.
Tryk her og få et indblik i det store arbejde Naturstyrelsen gør for at genskabe nye og forbedrede levesteder for øens truede fauna.
Projektet er omtalt i Bornholms Tidende den 8. september 2020. Tryk her og læs mere.

















