Vis menu Søg

24 Levka

Levka - Levke

I middelalderen ophalersted for fiskerbåde ude på Klemensker Strandmark med i dag kun et beboet helårshus og en del fritidshuse i den tidligere Levka Løkke.
 
Fiskerlejet er dog næppe ret gammelt, da det aldrig er nævnt sammen med andre fiskerlejer i skatteregistre m.v.
Der er stor sandsynlighed for, at det oprindeligt er skanseanlægget, Levekekrogens Batteri, der har haft dette navn efter en oberstløjtnant Leuche, som var kommandant på Bornholm i 1660'erne.
 
I så fald skulle stedsangivelsen have været Levke!
Medens sandflugten rasede i 1700-tallet var jorden til fiskerlejet udfæstet til beboerne, og der blev drevet landbrug.
 
I dag er stedet kendt og søgt for sin fine badestrand. Samt et godt sted for lystfiskere til at komme langt ud i havet mellem Levka Oddes mange vandreblokke.
 
Levka-Stationen i marts 1941. Bornholmske Billeder
Under 2. verdenskrig var der i Levka en støjmålestation for U-både. Man havde bygget et anlæg, der fra luften skulle minde om et bornholmsk landbrug, men ingen lokal havde reelt adgang til stedet.
 
Der findes fortsat rester som fundamenter og flisegulve efter denne station samt et luftværnstårn i området, og i bogen Tyske og russiske aktiviteter på Bornholm under 2. Verdenskrig af Sørensen, Pihl og Andersen er der en udførlig beskrivelse af forholdene, som de har været - med illustrationer.
 
Også ved Bro i den anden ende af øen har der været et lytteanlæg. Tryk her og læs mere.
 
Bygningerne i øvrigt, der var opført i træ, er flyttet til Hasle Fælled og benyttes i dag som vandrerhjem. Tryk her og se.
Levka - et mindre fiskerleje
Levka i 1860'erne
Ophalersted for de lokale fiskerbåde
Udsigt til Rønne
Lyttestationen fra Nord. Bornholmske Billeder
Spor efter anlægget under 2. Verdenskrig