158 Gryet
Gryet
Bautastene - Menirer
Bautasten er aflange indskriftsløse sten, der er rejst på højkant. Internationalt går de under betegnelsen "menirer".
Bautasten
Bautasten kan stå på små stenhøje (røser) eller på steder, hvor rester af ligbrændingsbål er gravet ned i jorden (brandpletgrave).
Indholdet i disse grave viser, at det var almindeligt at rejse bautasten oven på sådanne gravsteder i den yngre del af bronzealderen og den ældre del af jernalderen (1100 f. Kr - 0).
Bornholm er det sted i landet, hvorfra man kender flest bautasten, henved 1000.
Mange er i tidens løb ødelagt eller anvendt som byggematerialer i fundamenter, i broer og lignende. Man antager, at der har været flere end 1000 bautasten på Bornholm. I dag er der kun bevaret omkring 250.
Mange af bautaerne er natursten med let hvælvet, isskuret bredside, svarende til de sten, der blev benyttet i de ældre dysser og jættestuer.
Sten i rundkreds - Domarringe
De fleste bautasten står i en tilsyneladende spredt orden. Andre står i grupper, som kan markere familietilhørsforhold mellem de gravlagte. Enkelte sten står i en kreds, som her.
Rundkredse af bautasten kaldes for domarringe.
De fleste domarringe kendes fra Sverige. I Danmark har vi kun to bevarede domarringe. Den anden står i Hjortebakke kun 3½ km vest for Gryet ad landevejen mod Aakirkeby. Tryk her og læs mere her.
I centrum af domarringen findes som regel en brandgrav.
Domarringen i Gryet har oprindeligt bestået af ni sten, hvoraf der står seks tilbage.
Man har aldrig foretaget gennemgribende arkæologiske undersøgelser i Gryet, så man ved derfor ikke, hvorfor stenene er rejst, og hvor gamle de er.
Og dog.
Foråret 2024 blev der foretaget geomagnetiske undersøgelser i området, og de kunne afsløre tre "underjordiske" skibsformede røser, som meget vanskeligt kan skelnes i skovbunden.
De opsigtsvækkende fund blev offentliggjort i juli 2024. Tryk bl.a. her og læs mere.