Vis menu Søg

152 Dybedal

Dybedal

- Heksens Dør - Troldstauer

Dybedal er en to-tre meter bred og op til 8 meter dyb klippespalte -en smuk sprækkedal. Hist og her siver der vand ud i bunden af dalen og fremmer en frodighed af bregner af flere arter samt blåbær.

Stien langs dalen, løber på det blottede grundfjeld med en karakteristisk rillet overflade, hvilket skyldes Paradisbakke migmatittens tætliggende parallelle årer af skiftevis hårde lyse og bløde mørke mineraler.
 
Tryk her og læs mere om denne egenskab i grundfjeldet.
 
På det sted, stien drejer bort fra dalen, er der en forhøjning, og man bemærker, en anderledes bjergart. Det er en diabasgang, der er frilagt her.
 
Heksens dør er en lodret klippevæg i Dybedal, på hvilken en rektangel set fra en vis afstand ligner en dør, fordi den altid er fugtig og derfor har en anden farve end klippen i øvrigt. - Og oven over døren aftegner der sig et ansigt, heksens!
Heksen og døren
Troldstauerna er en klippevæg umiddelbart nord for Dybedal med nedfaldne klippeblokke, der danner huler og som kan sætte fantasien i sving hos enhver besøgende.
Troldstauerna
I den nordlige ende af Dybedal kan man komme på tværs af dalen - og man kan, hvis man har interesse i de sager, rent faktisk gå ind i bunden af dalen.
 
Det har nogle Bryologer gjort, folk, der er interesserede i mos, og de har fundet en fantastisk rigdom af disse spændende planter i netop denne særprægede dal.
 
Herfra fører stien ind i en naturmæssigt særdeles spændende, ja næsten højnordisk fyrreskov med Blåbær og vistnok fortsat Linnea i bunden og nogle år chance for Perleugle i redehuller, som Sortspætter i sin tid mejslede ud
Sphagnum - Tørvemos i bunden af Dybedal
Dybedal fyldt med bregner
Diabasgang som "trappetrin" på kanten af Dybedal
Heksen og døren
Heksens hovede
Troldstauerna
Kambregne i bunden af Troldstauerna