297 Stormfaldet
Stormfaldet
Videnskabeligt iagttagelsesområde
17. oktober 1967 rasede en kraftig storm hen over Bornholm, og næsten 90.000 kubikmeter træ væltede ved roden eller blev knækket over.
En stor del af træet var Bøg, fordi stormen havde let ved at få fat i træerne, da de endnu ikke havde tabt bladene.
Stormens ødelæggelser blev udførligt omtalt i øens dagblade dagen derpå. Tryk her og se Bornholms Tidendes forside. Og her for at genopleve situationen ved Rytterknægtsvejen.
DMI havde 28. oktober 2013 en omtale af stormen, læs mere ved at trykke her
Efter stormen skulle træet skæres op, men som et forsøg udlagde Statsskoven et areal ved Rytterknægtsvejen i Segen, hvor man skulle foretage videnskabelige iagttagelser på de væltede træstammer.
På et ca. 3 ha. stort areal omkring Rømers "Gule Steene" syd for Askedalsbakken og nord for Skrubbemyr lod man 190 væltede bøgetræer blive liggende. De var plantet i 1878, og var altså ca. 90 år gamle!
Forsøget blev foretaget af videnskabsfolk fra Landbohøjskolen under ledelse af Dr. Søren Ødum.
Desværre døde Ødum i en tidlig alder, men det indsamlede materiale er overdraget til Flemming Rune, der påtænker en offentliggørelse af resultaterne i nær fremtid. Han har allerede fremstillet en lille film om stedet. Tryk her for at se og høre mere.
I 2015 døbtes området til "Orkanskoven" af Michael Stoltze, og Naturstyrelsen har allerede taget navnet til sig og brugt det på nyere kort over Almindingen.
Der er nu gået mere end 50 år siden stormen, og det er fortsat muligt at iagttage, hvorledes de væltede træer skyder sidegrene som nye stammer til vejrs, og der er et stort opbud af forskellige svampe i området.
I det første nummer af tidsskriftet "Skoven" i 2018 har Michael Stoltze og Flemming Rune skrevet om de første 50 år i stormfaldsområdet, Skoven 2018:20-25.