246 Vallensgårdsskov
Vallensgårdsskov
Lille Egesholm - Bøgeholm
Loklippen - Logulvet
Men, i august 2020 genåbnede man Læsås oprindelige forløb ud gennem Ekkodalen efter at være lukket i mere end 55 år. Det skyldes den naturgenopretning, der blev foretaget i Vallenskær efter det statslige tilskud i 2018. Tryk her og læs mere.
Lille Egesholm - Bøgeholm
Lille Egesholm - Bøgeholm hæver sig i landskabet inderst inde i Ekkodalen.
Her har arkæologer gravet i mange år for at anskueliggøre de første bornholmeres leveforhold, og Mogens Jensen har på sin hjemmeside bornholmsoldtid.dk samlet de fund, der er gjort. Tryk her og lad dig imponere.
Mogens Jensen, http://bornholmsoldtid.dk/stenalder/boegeholm-en-sen-tragtbaeger-boplads-4/
"På Bøgeholm er fundet over 60 kg materiale bestående af brændt og ubrændt flint, brændte og ubrændte øksefragmenter, større stykker samt halve flintøkser, brændt og ubrændt ben fra pattedyr, keramik med og uden ornamentik, kvarts, pilespidser, samt fragmenter fra 16 lerskiver med sol-ornamentik samt en lerskive der kunne samles og som var ofret i et stolpehul.
Arealet, hvor materialet er fundet, er på 37 kvadratmeter og dybden svinger mellem 30-60 cm.
Materiale der er fundet på Bøgeholm er stort i forhold til arealets størrelse, og dette forhold viser sig også andre steder på øen.
Hist og her er der forsøgsvis taget et spadestik, og en skovl fuld af jord indeholder generelt mellem 4-10 stykker flint og ofte 1-4 stykker keramik.
Der fremkommer flint alle steder på Bøgeholm, og det samme er tilfældet på den landtange, der ligger nord for Bøgeholm, som hedder Bøgeskoven, hvor der også fremkommer flint ved hvert spadestik.
Samlingspladsen på Bøgeholm ser ud til at været benyttet i en relativ kort periode, på omkring 100-200 år i tidsrummet omkring 2900-2700 f.Kr.
I forhold til det korte tidsrum pladsen har været i brug, og den store mængde materiale der er fundet, hvoraf en del er brændte flintøkser, antyder det, at der har været en stor aktivitet på pladsen.
Det kan derfor antages, at stedet har været brugt som en samlingsplads/Sarupanlæg af tragtbægerkulturens mennesker.
Pladsen er ren for andre perioders forstyrrelser, og derfor en unik lokalitet for større undersøgelser/udgravninger".
Der er ikke fundet spor efter beboelse, men det er der højere oppe i landskabet som f.eks. på Logulvet over Loklippen.
Sidst i 1800 tallet plantede skovens ejer de første bøgetræer på Lille Egesholm, hvorfor alderen på holmens bøgetræer i år, 2020, er ca. 125 år gamle. Og siden har holmen ændret navnet til i dag Bøgeholm.
Vallensgårdsskov blev sammen med de tidligere "Ekkodalens moser" købt af Staten i slutningen af 2018. Tryk her og læs mere om dette køb.
Loe Klippen
Loklippen
Ur - talus
Ur også kaldet talus er aflejringer af relativt store stenblokke på skråninger eller ved foden af stejle klippesider.
De dannes ved at klipperne forvitrer og blokkene falder ned og lejrer sig på fast undergrund, ofte kilet ind mellem hinanden. Det er vand i klippesprækker efterfulgt af frostsprængninger, der har påbegyndt dannelsen af de større eller mindre blokke.
Ur for foden af Styrtebakkerne har eksisteret i mange år, ja rent faktisk siden seneste istid, da gletscherne dengang må antages at have ryddet op i tidligere tiders løse sten og klippeblokke i Ekkodalen.
Grotterne over Logulvet
I Styrtebakkernes sydskråning over Logulvet finder man et veritabelt system af grotter. Store og mindre klippeblokke er i tidens løb - ja siden isens bortsmeltning fra dette område af øen - faldet ned i en særdeles vanskelig passabel ur.
Og det er meget tænkeligt, at hulerne er benyttet af de tidligste indbyggere over datidens Wallenskier. Tryk her og læs mere.
Vegetationen i denne del af Almindingen er i den grad naturskov, ja nærmest urskov med Avnbøg, Småbladet Lind og Vintereg som de dominerende træarter.
Indhegning af Vallensgårdsskov
I forbindelse med, at Staten overtog Vallensgårds andel af Vallensgårdsskov og Vallensgårdsmose opstod behovet for at indhegne et større areal end den allerede indhegnede del af Ekkodalen.
Dette blev foretaget i løbet af december 2019 således, at dyr kunne afgræsse den tidligere Vallensgårdsskov i løbet af vinteren 2019-20. Tryk her og læs mere.
Liljekonval - Ramsløg - Høst-tidløs
Mange mennesker er begyndt at samle Ramsløg til husholdningen, men denne plante har blade, der overfladisk minder om Liljekonvals blade.
Tryk her og se en lille bevoksning af Ramsløg.
Da Liljekonval indeholder stoffer, der er giftige for os mennesker, er det vigtigt, at man er opmærksom på, at man vælger de rigtige blade. Tryk her og læs mere om giftigheden i den smukke plante.
Ramsløg vokser i fugtige og næringsrige skove, medens Liljekonval forekommer i tørre næringsfattige skove, tit under egetræer.
Er man i tvivl, om det er Ramsløg eller Liljekonval, man har samlet, skal man blot "nulre" bladene.
Ramsløgs blade er "slatne" og dufter umiskendeligt af løg, medens Liljekonvals blade er læderagtigt faste og har ingen lugt efter løg!
Endnu en plante, der om muligt kan forveksles med Ramsløg er Høst-tidløs. Den blomstrer i august - uden blade, som til gengæld vokser frodigt i det tidlige forår. Dog sjældent i den bornholmske natur.
Tryk her og se bladene af Høst-tidløs - samt læs om dens giftighed.
Tørken foråret 2019 og Konvalbille
Foråret 2019 har på mange måder været ekstrem, bl.a. ved at der næsten ikke er faldet en dråbe regn i over en måned. Det har resulteret i, at f.eks. skovbunden på Logulvet er særdeles tør.
Det er kommet til udtryk en relativ dårlig vækst blandt liljekonvaller, og hovedparten af dem, der er kommet frem af den tørre jordbund, har bladene gennemhullet af små huller.
På en forespørgsel til Morten Top-Jensen om den mulige årsag til disse huller i Liljekonvallernes blade har han foreslået, at det måske kan skyldes aktivitet efter den relativt sjældne Konvalbille!