Vis menu Søg

33 Ginesminde

Ginesminde

- Cykeltrappe

Kommer man ad cykelstien fra Hasle forbi HelligPeder, Teglkås og Ginesminde møder man grundfjeldet som nærmest en uovervindelig barriere: 22% stiger landskabet.

 
Cykelstien føger denne stigning, og cyklister må tage turen op ad skrænten gående på en trappe, der er bygget ind i cykelstien - vistnok landets eneste cykelstitrappe!
 
Ginesminde var i anden halvdel af 1900-tallet et traktørsted som andre traktørsteder rundt om på øen som blandt andre Skovly og Vandmøllen i Rønnes Nordskov.
Der lå ifølge Christian Stub-Jørgensen i Jul på Bornholm fra 1962 fra slutningen af 1800-tallet et mindre hus ret isoleret her ved redningsstien, hvor der boede en kvinde ved navn Jørgine Margrethe Kure.
 
Hun var gift med en daglønner, som døde i 1902, men Jørgine blev boende indtil 1922, da hun solgte huset for at flytte til en datter.
Ginesminde omkring 1900-tallet. Billedet tilhører Bornholms Museum
Senere, da vejadgangen tillod en større færdsel til stedet omkring 2. verdenskrig, blev traktørstedet bygget af driftige mennesker, og det var særdeles søgt af bornholmerne og turister i 1950'erne.
 
Og stedets navn var et forsøg på at ære denne tidligere indehaver, som Stub-Jørgensen karakteriserede som en "jævn og brav kvinde", der blandt andet hjalp til i køkkenet på Hotel Jons Kapel før 1. verdenskrig.
Restaurant midt i 1970erne
I dag er traktørstedernes dage talte, og huset er igen omdannet til privatbeboelse.
 
Stedets forskellige pavilloner er revet ned, men stensatte mure med strandens rullesten indgår fortsat i haveanlægget.
 
I skoven langs cykelstien op til Enesgård, det tidligere Hotel Jons Kapel, er der i det tidlige forår en flot repræsentation af den bornholmske flora.
 
Både Hvid og Gul Anemone står arealdækkende pletvis med kloner af den sjældnere Svovlgul Anemone.
 
Også Dansk Ingefær, er hyppig, tyk her og se nærmere. I især på sensommeren ser man dens røde frugtstande stå og lyse op i skovbunden, tryk her. På tysk kaldes den Aronstab.
Ginesminde i første halvdel af 1900-tallet. Billedet tilhører Bornholms Museum
Cykeltrappe fører op fra stranden til højderne
Det er voldsomme fald, cyklisterne bliver udsat for.
Bøgeallé fra den gang, der var hotel på stedet
Forårsfloret i kystskovene er intenst
Svovlgul Anemone