108 Skrulle - Flæskedal
Skrulle
Flæskedal
Studeby
Skrulle er en fordanskning af det svenske udtryk "skrylle", der betyder "at optage et stort rum" samt at "skyde op i en pukkel".
Det er sådan, man oplever landskabet, hvis man her en tidlig forårsdag kommer kørende ad Skrullevej fra øst. Gennem den åbne naturskov øst for Skrullegård ser man, hvordan landskabet pukler sig op. Og midt i disse pukler ligger Skrullegård godt beskyttet.
For en menneskealder siden var det populært at fælde naturskoven og plante rødgran. Det har man også gjort i Skrulle, men rødgran egner sig ikke særlig godt til granitterrænet, og skoven ser i dag noget stormhærget ud.
Landskabet er relativt højtliggende, og to helleristningssten tyder på, at det i bronzealderen har været et samlingssted og at der er udført religiøse handlinger på stedet.
Det vides andre steder fra, at helleristningssten bevidst og ubevidst er fjernet fra moderne landbrugsarealer, idet de siges at være en hæmsko for effektivt landbrugsdrift.
Men, da det er vor tids kulturarv, må man mene, at vor tid må have råd til at kunne bevare disse kulturlevn idet en fjernelse af stenen eller ødelæggelse af stedet vil være uigenkaldelig.