Vis menu Søg

110 Glappe

Glappe

Risen

Baunehøj

I den nordlige del af Østermarie sogn finder man to lokaliteter med hver deres fremmedartede navne - Risen og Glappe.

Risen har vi allerede stødt på ved Østerlars, tryk her og læs mere. Der fik vi forklaringen, at ordet stammer fra det oldnordiske "hris", og at det i flertalsformen "hrisen" betyder en samling småskove.
Riise Skoven i 1860erne

Sådan har det tidligere været , i dag må man sige at samlingen er blevet noget indskrænket til fordel for gårdenes større marker.

Og så er der det sjove ord Glappe og Glappehuse. Følger man stedbetegnelsen tilbage i tiden, så har stedet også heddet "Klappe", således i 1750erne, hvor Hammers Kort fortæller om KlapeMyren.

På bornholmsk siger man "Glapp" om en åbning eller et hul, omgivet af noget andet. Kigger man sig omkring i landskabet ved Glappehuse, bemærker man grundfjeldet flere steder stikke frem i markerne som små afrundede rundklipper.

Her har der givetvis ikke været noget samlet vegetationsdække, og Glappe er derfor en lokalitet for den landskabstype, som man andre steder i landet og Sverige kender som "-holt/-hult" og efter menneskets aktiviteter "-rød/-ryd" - et hul i skoven!
 
I 1750erne er området ydermere benævnt "Paa Bakken". Højest i landskabet troner Risehøj. Et kulturhistorisk minde fra bronzealderen med en 2 meter bred beskyttelseszone omkring sig - men ejeren har synligt ikke brudt sig meget om sine forfædre!
 
Højen er også en Bavnehøj/Baunehøj fra den tid, hvor man i ufredstider meddelte sig øen rundt ved at tænde ild på høje steder i landskabet.. Læs mere om øens bavnehøje ved at trykke her.
 
Højen har op til nyere tid været bevokset med bl.a. et flerstammet egetræ, men den er i dag helt ryddet - som i middelalderen!
Glappehøj august 2023 - høstmaskinerne tæt på højens skræntfod
Vejkryds i Glappe
Glappe-højdekurver
Glappe på Hammers kort 1746-50
Damme er udnyttet som deponier for affald
Glappehøj - en nyligt rydet baunehøj
Glappehøjsbaune 1813. Von Salchows kort
Glappehøj 2023