Vis menu Søg

287 Almindingsbyen

Almindingsbyen

I maj 1901 blev jernbanen mellem Aakirkeby og Almindingen, den såkaldte Skovtursbanen, åbnet, og der blev bygget en station med ventesal til passagererne.
 
Almindingsbyen fra vest i 2006
Stationen fik som sin nærmeste nabo skovridergården Rømersdal og et mindre fodermesterhus til Vallensgård, det nuværende traktørsted Ekkodalshuset.
 
Al jorden i området tilhørte Vallensgård, og i 1906 begyndte Almindingen Savværk sin virksomhed. Det gav meget hurtigt arbejde til en større skare arbejdere og formænd, der flyttede til området.
 
Direktøren, Axel O Müller, byggede "Fjældhytten", medens Klippely blev bygget af hans fader, da han flyttede fra Vallensgård.
 
Ved "den gamle landevej" ind til Viskeled ved Ekkodalsvejens udmunding blev det første hus bygget af en formand på Savværket, en svensker ved navn Svensson, og herefter gik det hurtigt med at fylde vejen op med boliger frem til Viskeledshus samt nogle få i retning ad Aakirkeby, bl.a. en træskofabrik.
 
En købmandsforretning kom ret tidligt til "byen", og selv om det var øens mindste købmandsforretning blev den først lukket i 1991
Rømersdal med "Almindingsbyen" i baggrunden
Klippely set fra Ekkodalsklipperne
Frederiksborgheste foran Klippely
På skovtur fra Ekkodalshuset