Vis menu Søg

123 Sorte Muld

Sorte Muld

- Krøblingevejen

Sorte Muld i Ibsker har fået sit navn, fordi jorden her er sort. Det er den blevet af den menneskelig aktivitet, der er foregået sammen med en større mængde husdyr i Jernalderen (500-800 e.Kr.)

Man har dyrket markerne, handlet og drevet håndværk. Talrige fund af glas, smykker, våben, guld og sølvmynter antyder, at Sorte Muld godt kan have været hjemsted for en høvding eller Kongen over Bornholm i århundrederne efter Kristi fødsel frem til vikingetiden omkring 750 år efter vor tidsregnings start.

I Middelalderen blev stedet kaldt "guldageren", idet der kom guld op af jorden. Det var små guldstykker, meget tynde og forsynet med forskellige figurer.

 

 

1) Vigehavn, 2) Krøblingevej, 3) Sorte Muld

 

Ved starten på en vandretur ad den såkaldte Krøblingevej er der ved Svanegård placeret en informationstavle, hvor man kan læse:

 

Krøblingevejen er en oldtidsvej, der fra naturhavnen Vigen i Svaneke gennem klippepartiet Stenkullen og engdraget Biskopsenge, fører til Sorte Muld.

I tilknytning til det religiøse og administrative center på selve Sorte Muld var pladsen omgivet af en hel by af gårde, der tilsammen dækkede et over 1 kvadratkilometer stort område.

Sorte Muld er særlig kendt for fundene af 2500 små guldgubber fra perioden omkring 550 til 650 efter vor tidsregnings start.

Talrige andre fund vidner om, at Sorte Muld i kraft af en række naturhavne omkring Svaneke har været en betydningsfuld og rig handelsby indtil den formentlig blev ødelagt i begyndelsen af vikingetiden omkring 800 år efter vor tidsregning.

Omkring Sorte Muld findes en række helleristninger og en række markante gravhøje samt jættestuen Hallebrøndshøj.

 

 

 

Hallebrøndshøj

Efter 25 års intense studier i området barslede Bornholms Museum, Kulturarvsstyrelsen og Forlaget Wormianum i 2008 med bogen Sorte Muld, hvor 30 artikler endevender hver en kvadratmeter af dette spændende kulturområde "ovenover" Svaneke.

Sorte Muld - afdækket graveområde
Krøblingevejen
Guldgubbemarken
Biskopenge
Krøblingevejen - en markvej
Rundklippe over Biskopenge
Bogen Sorte Muld