Vis menu Søg

110 Glappe

Glappe

- Risen - Baunehøj

I den nordlige del af Østermarie sogn finder man to lokaliteter med hver deres fremmedartede navne - Risen og Glappe.

Risen har vi allerede stødt på ved Østerlars, tryk her og læs mere. Der fik vi forklaringen, at ordet stammer fra det oldnordiske "hris", og at det i flertalsformen "hrisen" betyder en samling småskove.
Riise Skoven i 1860erne

Sådan har det tidligere været , i dag må man sige at samlingen er blevet noget indskrænket til fordel for gårdenes større marker.

Og så er der det sjove ord Glappe og Glappehuse. Følger man stedbetegnelsen tilbage i tiden, så har stedet også heddet "Klappe", således i 1750erne, hvor Hammers Kort fortæller om KlapeMyren.

På bornholmsk siger man "Glapp" om en åbning eller et hul, omgivet af noget andet. Kigger man sig omkring i landskabet ved Glappehuse, bemærker man grundfjeldet flere steder stikke frem i markerne som små afrundede rundklipper.

Her har der givetvis ikke været noget samlet vegetationsdække, og Glappe er derfor en lokalitet for den landskabstype, som man andre steder i landet og Sverige kender som "-holt/-hult" og efter menneskets aktiviteter "-rød/-ryd" - et hul i skoven!
 
I 1750erne er området ydermere benævnt "Paa Bakken". Højest i landskabet troner Risehøj. Et kulturhistorisk minde fra bronzealderen med en 2 meter bred beskyttelseszone omkring sig - men ejeren har synligt ikke brudt sig meget om sine forfædre!
 
Højen er også en bavnehøj fra den tid, hvor man i ufredstider meddelte sig øen rundt ved at tænde ild på høje. Læs mere om øens bavnehøje ved at trykke her.
 
Højen har op til nyere tid været bevokset med bl.a. et flerstammet egetræ, men den er i dag helt ryddet - som i middelalderen!
Vejkryds i Glappe
Glappe-højdekurver
Glappe på Hammers kort 1746-50
Damme er udnyttet som deponier for affald
Glappehøj - en nyligt rydet baunehøj