327 Smørenge
Smørenge
Myrebyklint
Guldhullet
Smørenge-forkastning
I Danmarks geologiske Undersøgelsers Kortblad Bornholm fra 1916, skrevet af K A Grönwall og V Milthers noterer man, at "Forkastningssprækken" mellem Granit og Nexø Sandsten ".....
......."paa Strækningen fra Smørenge Gaarde til V for Tvillinggaarde i Vestermarie skyldes en Forkastning, der gaar omtrent i V 15o N, og saaledes forløber lidt mere vestlig end Hovedmængden af den VNV-lige Retnings Forkastninger.
Ca. 500 meter V for Kæmpebro fremtræder denne Forkastning meget tydelig i terrænet, idet en lav, men stejl Granitklint staar lidt N for Vejen, medens uregelmæssig forkløftet Nexø Sandsten, hældende 10-15o mod S til S 20o V, staar fast i Grøften S for Landevejen. Afstanden mellem Granitten og Sandstenen er næppe 100 m".
Allerede på Matrikel 1-kortet, tegnet i 1817, er denne klint markeret i landskabet på 3. Vdg. Myregårds grund, herefter kaldet Myrebyklint.
Bemærk, at der på klinten befinder sig et "Søe-Merke", en stenrøse med en bautasten, som også i dag knejser højt på klinten.
Skrébânan på Myrebyklint
Rundt i det bornholmske landskab finder man såkaldte "Skrébâner", glidebaner på skråtstillede klippesider.
Mogens Jensen har på sit website bornholmsoldtid.dk grundigt beskrevet disse glidebaners rituelle betydning for bronzealder-folket. Tryk her og læs mere: Bronzealderens skrideklipper på Bornholm – BORNHOLMS OLDTID
Også her på Myrebyklint finder man lidt hengemt i en mindre plantning af Rødgran sådan et levn fra bronzealderen.
Stedet er omtalt i en udsendelse i serien Graveskeen på TV2Bornholm. Tryk her og se stedet samt andre skrébâner på Bornholm.
Lilleå
Guldhullet
I forkastningens vestligste hjørne ligger et kildevæld, som sandsynligvis er frembragt ved, at vand fra granittens overflade under det tynde lag morænejord netop her når frem til kontakten med neksøsandsten og i denne knusningszone presses op til overfladen.
I middelalderen og frem til sidste århundrede har det kunnet skaffe rent vand til områdets beboere og Store Smørengegårds husholdning, men i nyere tid er det forsøgt drænet væk for at få gjort denne del af marken dyrkbar.
Det har ikke været en almindelig kilde heller ikke en helligkilde i gængs forstand, men et sted, hvor man har ofret værdigenstande til et eller andet overnaturligt, man har ønsket at please.
I Kulturarvstyrelsens rapport "Beretning om og evaluering af
resultaterne af sondageundersøgelser på bornholmske jernalder- og vikingetidsbopladser med bevarede kulturlag" af Margrete Watt fra 1999 er der en omfattende redegørelse over bopladsen på højdedraget over Smørenge nord for den senere Smørenge Mølle.
På denne boplads blev der i februar fundet en sølvskat, som blev omtalt i Bornholms Tidende 4. maj 1983. Tryk her og læs mere.
Bornholms Museum har i sine udstillinger en afdeling med fund fra netop dette område, der i Finn Ole Nielsens Forhistoriske Interesser fra 1996 er udpeget til at være "Bornholms største sortmuldsområde med bosættelser fra ældre jernalder frem til tidlig middelalder og større gravfelt fra jernalderen".
Ligeledes er det "Forskningsmæssigt et meget vigtigt område med muligheder for at belyse opkomsten og strukturen af sortmulds-bebyggelsen samt sociale og erhvervsmæssige forskelle i jernalderbygden".
På Bornholms Museums website orienteres løbende om nye fund fra den bornholmske muld, og flere gange er der informeret om fund netop her fra Smørenge.
Tryk her og få en indsigt i Guldhullets kulturhistoriske betydning.
Tryk her og læs en artikel fra Videnskab.dk om de enestående fund i Smørenge.
Og her for en forklaring på guldgubbernes betydning.