Vis menu Søg

116 Bølshavn

Bølshavn

Littorinahav-strandbred

"Bødelshafn" er dette idylliske fiskerleje benævnt i Aaker sogns kirkebog fra 1697!
 
Her har altså i middelalderen boet en mand med dette "hårdtslående" erhverv og samtidigt haft et landingssted til en båd eller to.
Bodels Haun i 1750erne
Andre ældre navne for denne lokalitet har været Bøelstæd, Bødelstæd og Bodilshavn.
 
Fiskerlejet er vokset sig større, men alle gamle huse ligger samlet ovenpå Littorinahavets gamle strandflade - ligesom vi så det i Ypnested. Læs mere om Littorinahavet ved at trykke her.
 
Ask midt i Bølshavn, og den virker ikke syg!

Bølshavn er i dag lidt af en såkaldt "soveby", idet stedets to købmænd forlængst har drejet nøglerne om, men der er en fortrinlig kro, Louisekroen med navn efter Louise Danner, hvem Kong Frederik VII skænkede en mindelund med øens største samling af bautasten. Tryk her og læs mere om Louisenlund 2 km. inde i land. 

 

Og så vokser et af øens helt store asketræer fortsat i en have i Bølshavn, og det synes endnu ikke at være ramt af sygdommen "Asketoptørre". Læs mere om denne sygdom ved at trykke her.

Ekskursion med Tino Hjort Bjerregård med temaet levende fortidsminder

I de små fiskerhuses haver vokser eksotiske urter, træer og buske. Vi ved, at Peder Oxe, der bl.a. ejede den nærliggende Maglegård, var en stor haveven, der indførte mange nye planter til øen.

I en af haverne står en Pil, der er hjembragt af en skibsfører, som skar den som stikling på Napoleons grav på Sct. Helena!

Og så er det, at man kommer til at tænke på, om den såkaldte bornholmske nationalplante, Apennina-anemonen, også er hjembragt af nogle udenlandsrejsende til skovene umiddelbart "oppe i land" i forhold til Bølshavn. Tryk her og læs mere.
En lokal maler foreviger landskabet
En tur på rullestene nord og syd for havnen forærer den besøgende store botaniske oplevelser af både gamle læge- og krydderurter samt den her i landet østligt udbredte Farvevajd, der er benyttet som farveplante - den giver en dybt blå farve.
 
Også Kongelys, Tandbæger og Hjertespand finder man i området omkring havnen. Det fortæller, at der her har været stor menneskelig aktivitet med bl.a. brug af disse lægeplanter langt tilbage i middelalderen.
Cyklister udsat for bilister - før ændringen af vejen gennem Bølshavn
Klipperne ud for Bølshavn
Gammelt og nyt i byggestilen i Bølshavn
Bølshavn Havn med Mørk Kongelys
Farvevajd og Slangetunge
Havnen i Bølshavn - en udvidet kås.
Tandbæger - en plante, der er knyttet til beboelse, et såkaldt "levende fortidsminde"
Littorinastrand ud for Bølshavn
Det er få planter, der vokser i rullestenene
Landskabet brænder hurtigt af i løbet af sommeren
Hjertespand