Vis menu Søg

139 Frederiks Stenbrud

Frederiks stenbrud

- Nexøsandsten

Allerede i 1754 begyndte man at bryde sandsten ved Nexø, men det gamle brud mellem landevejen og havet er forlængst opgivet og løbet til med vand.
 
Frederiks Stenbrud fra luften. Foto: Eigil Holm

På kyststien umiddelbart nord for stenbrudssøen bemærker man en pludselig stigning, der er vanskelig at forcere. Det er forkastningen mellem Svanekegranitten og Nexøsandstenen.

Om stedet skriver Martin Andersen Nexø i sin novelle "Barndommens Kyst", at man kan stå med et ben i hver og skræve over en halv milion år!

På denne grænse mellem granit og sandsten finder man en kobbergang på op til 1,5 meters tykkelse.
 
Den blev fundet af Andreas Birch, der fra 1753 til 1758 var "Kongelig Mineralinspektør", og i 1818 besigtigede H C Ørsted stedet!
 
Han lod bore en skakt og fandt, at både kobber og kobberkis blev hyppigere jo længere man kom ned i undergrunden. Men, mere er det ikke blevet til.
 
Martin Andersen Nexø fortæller:
 
"Her drog vi drenge ud fra Nexø, forsynede med mejsler og skibsnagler så store som tøjrpæle og forsøgte at løfte skatten som den vældige troldmand H.C.Ørsted havde måttet lade ligge".
 
I dag er overgangen mellem nexøsandstenen og svanekegranitten sløret af rullesten, der er kastet op på kysten ved voldsomme storme fra øst. 
 
Frederiks Stenbrud - kobbergangen

Nexøsandsten brydes ikke mere i de store mængder ved Nexø, men i Gadeby vest for Bodils Kirke. Se nærmere ved at trykke her.

 

Nye Stenbrud løbet til med vand
Senest der blev brudt var i forbindelse med renoveringen af Frihedsstøtten i København, men det foregik i det Nye Frederiks Stenbrud vest for Stenbrudsgården!
 
Læs mere om denne støtte ved at trykke her.
Stenbrudsgården
Frederiks Nye Stenbrud
Frderiks ny brud løber til med vand
Frihedsstøtten på Vester Brogade
Frihedsstøtten - tekstdetalje
Stien fører fra svanekegranitten ned over forkasningszonen til nexøsandstenen
Afrømning på kysten ud for stenbruddet