Vis menu Søg

11 Østkysten i fiskjed

Østkysten - i Fiskjed

Fiskeri mellem isskosser
 
 
På Pelle Erobrerens tid var spegesild bornholmerens vigtigste føde.
 
Det var den stående frokostret i alle lag af samfundet, og nedefter beherskede den aftensbordet også - og gik stundom igen ved middag i en lidt ændret skikkelse.
"Når hylden stod i blomst væltede ordentlige mennesker efter god gammel skik saltkarrene frem og begyndte at kigge mod havet - da er silden fedest.
Fra det skrå land, der næsten overalt har et glimt af søen, spejdedes der i de tidlige sommermorgener langt efter de hjemvendende både. Vejret og bådenes leje i søen gav varsler for vintersulet.
Så kunne rygtet komme vandrende op over øen, om stor fangst og godt køb.
Bønderne rullede til staden eller lejet med deres rummeligste vogne, og sildemanden arbejdede sig op gennem landet fra hytte til hytte med sin krikke, der var så ussel, at enhver havde lov at skyde den for panden".
Således opfattede Pelle "fiskjed", efteråret, på denne side af øen med det flade forland og utallige kåse og småhavne samt baglandet, der jævnt stiger op mod Helvedes- og Paradisbakkernes høje bagland.
 
Det er også her her, at solopgangens stråler rammer det danske rige først i den årle morgenstund, måske bortset fra Ertholmene, der ligger en kende østligere.

Det er sådan på grund af jordens rotation om sin egen akse, at solen ved Årsdale dukker en halv time tidligere frem af horisonten end ved Blåvand i Vestjylland

Så tag bare fra og nyd oplevelserne i dette hjørne af Danmark, der ikke kender sin mage andre steder i dronningeriget.

Skanser er gode til at skaffe sig kontakt fra
Når hylden blomstrer...
Strandkvan i Grisby
Hedelyng på Frenne
Kyststien ved Malkværnskansen - dækket af "Årsdalegrus"
Røde Kællingetænder
Soldatertæge på Svalerod
Børnehave holder rast i en Skanse