Vis menu Søg

Skovflåt - Rågafnat

Med sommerens komme og ønsket om at komme ud i naturen for at opleve, pådrager man sig risikoen for at få en eller flere skovflåter på sig. På bornholmsk hedder skovflåten Raagafnat.

Hvert år bliver et stort antal danskere bidt af en skovflåt, og mange bliver bekymrede for, om de kan være smittet med f.eks. borrelia-bakterien eller TBE-virus.

Statens Seruminstitut har på sin hjemmeside givet råd om, hvordan man forebygger flåtbid og fjerner en skovflåt. Ligeledes har instituttet orienteret om de vigtigste sygdomme, der kan overføres fra flåter til mennesker. Tryk her og læs mere.

Ligeledes har medicinalfirmaet Pfizer udarbejdet en særdeles informativ hjemmeside: "Ét Flåtbid kan være nok", der kommer rundt om flåten og de farer, den udsætter mennesket for. Tryk her og læs mere.

Skovflåter lever overalt i den bornholmske natur, og man kan "møde" dem fra februar til november

Tag dig i akt

Skov og større arealer med græs er områder med mange flåter. Her bør man tage tøj og sko på, der dækker huden, særligt omkring fødder og ben, dvs. lange bukser, strømper og støvler.

Tøj i lyse farver gør det desuden lettere at se og dermed fjerne eventuelle flåter på tøjet.

Græsset Blåtop i lysåbne skove og på skovspor i juni måned er et "godt" opholdssted for skovflåt

Man skal undersøge sig selv og sine børn for flåter jævnligt og særligt være opmærksom på de fugtige og varme steder på kroppen, det vil sige nakke, lyskeregionen, armhuler, knæhase, bag ørerne og hovedbunden.

Skovflåt på hud med irritation - et varsel. Fra venstre, en skovflåt kradset af med neglene, munddelene sidder endnu tilbage! I midten, en skovflåt fjernet helt med neglene, og til højre en skovflåt i færd med at suge blod!

Sådan fjerner man en skovflåt

Brug en pincet, flåtfjerner eller blot neglene til at fjerne flåten. Såfremt dele af flåten sidder fast i huden, kan der komme en lokal reaktion. Denne skulle ikke indebære nogen risiko for smitte, men der kan efterfølgende komme en bakteriel infektion i såret. 

 

Skovflåt højt på et græs i skoven - klar til at lade sig overføre til et menneske.
Medicinalfirmaet Pfizer har udgivet et kort over Europa med indtegnet udbredelse af Skovflåtbåren hjernebetændelse (TBE) 2019. Kilde: www.flåtbid.dk

Statens Seruminstitut har på sin hjemmeside en orientering om, hvilke sygdomme, der kan overføres fra flåter til mennesker?

Borrelia

Den almindeligste årsag til sygdom hos mennesker skyldes bakterien borrelia, som i de fleste tilfælde kan behandles med antibiotika og helbredes, uden at patienten får varige mén.

Hvis der er mistanke om neuroborreliose (dvs. lammelser efter flåtbid), bliver man henvist til en specialafdeling på et sygehus for udredning og behandling.

Læs mere om borrelia.

 

Tick Borne Encephalitis (TBE)

Flåterne kan også overføre en anden sygdom ved navn Tick Borne Encephalitis, kendt som centraleuropæiske hjernehindebetændelse.

Gennem mere end 50 år har Bornholm været det eneste kendte risikoområde med en jævn forekomst af TBE i Danmark.

TBE er dog også fundet uden for Bornholm, men det er meget sjældent, et tilfælde på Fyn i 2018, et tilfælde i Jylland i 2019, tre tilfælde på Sjælland i 2008-2009 og 2019.

TBE er mere udbredt i de øvrige lande i Skandinavien, de baltiske lande og i Centraleuropa og spreder sig i disse år. Der findes ikke nogen tilgængelig specifik behandling af TBE, men der findes en forebyggende vaccine til børn og voksne.

Læs mere om TBE.

 

Andre flåtbårne infektioner

Flåter kan bære på mange forskellige mikroorganismer, men bortset fra borrelia er de andre mikroorganismer kun meget sjældent årsag til sygdom hos mennesker i Danmark.

Bølget Bunke i bunden af Skovfyr - et godt sted for Skovflåt - og svampeplukkere!