Vis menu Søg

Flyvende sommer i november

På den vejrmæssigt næsten helt stille lørdag eftermiddag, den 11. november 2023, besøgte jeg Egeholm i Vallenskæret og oplevede, at engen omkring vandhullet VH6 var dækket af en masse løse gennemsigtige tråde.

De begyndte at glimte og kom til at dække hele engen som et lyst glinsende tæppe, da solen kort før solnedgang brød gennem skydækket.

Fænomenet kaldes ”flyvende sommer” og forekommer ofte på varme sommerdage, men kan også opleves langt hen i efteråret, august og september, dog normalt ikke så sent som midt i november.

Det fantastiske syn opstår, når tusindvis af små edderkopper begynder at “flytte hjemmefra” og forsøger at flyve til nye områder og dermed sikre en god spredning af arterne.

De unge edderkopper kravler op i toppen af græsstrå og højtsiddende grene i buske. Her giver de sig til at spinde en lang tynd tråd, og når den er tilstrækkeligt lang, sørger vinden for resten af arbejdet ved at transportere de unge dyr ud på en rejse, de ikke selv har nogen kontrol over.

Tråden fungerer som en faldskærm og kan fragte edderkopperne over meget lange afstande. De små fyre er således på en gang vovehalse og lykkeriddere, når de spinder deres flyvetråde ud i luften.

Englænderne kalder dette fænomen for "balooning", på dansk balonfart.

Flyvende sommer er ikke et nyt fænomen. Helt tilbage i middelalderen mente man, at trådene, som man dengang kaldte for englehår, varslede store begivenheder – men hvilke? foreligger der ikke vidnesbyrd om.

 Vi må se, hvad de kommende dage og tiden herefter bringer!