Vis menu Søg

202 Troldestenen

Troldestenen i Døvre

Fårebro

Troldestenen i Døvre er en af øens mange vandreblokke, der efter sagnet "vender sig om", når der lugtes nybagt brød. Også den skulle være kastet efter en kirke, Povlskirke, af en jætte i Sverige!
 
Beretninger om, at store sten vender sig om, når der lugtes nybagt brød, kendes fra mindst 10 forskellige lokaliteter på Bornholm. Det skulle være en rest af en frugtbarhedskult, hvor barnløse kvinder ofrede nybagt brød til stenens vætte for at kunne få børn.
 
De gamle bornholmere har anset de store vandreblokke som tilholdssteder for kræfter, der kunne volde både godt og ondt.
 
Fra en stor del af de mindst 175 navngivne bornholmske vandreblokke er der overleveret et eller flere sagn. Således har folkemindeforskeren August F. Schmidt i 1932 omtalt en del af disse i bogen Danmarks Kæmpesten i Folkeoverleveringen.  Derudover har han i en artikel i Jul på Bornholm, 1964:8-11 fulgt denne beretning op. Tryk her og læs artiklen.
 
Lokalt har forfatteren Christian Stub-Jørgensen i flere sammenhænge skrevet om disse sten og sagn, bl.a. i en artikel i 1959-udgaven af Jul på Bornholm med titlen Vandreblokke på Bornholm. Tryk her og læs artiklen på siderne 4-9.
 
Og så skal det i sandhed siges, at man en lun maj-aften ved solnedgang og efter en lang dags solskinsvejr vil opleve dufte af alle mulige slags - og insekter vil flokkes om det bugnende skafferi af naturens mad og drikke - også ved Troldestenen!
 
GEUS har på sin hjemmeside over Danmarks Kæmpesten medtaget Troldestenen. Tryk her og læs mere om størrelse og oprindelse.
 
Den er vurderet til at veje 50 tons og bestå af Svanekegranit. Den er derfor af isen flyttet nogle få km. fra NØ, men må nok alligevel anses for at være en lokal ledeblok.
 
Tryk her og se listen over øens ialt 175 navngivne vandreblokke.
 
Fårebro.
Troldestenen ligger i dag op ad Fårebrovejen, som oprindeligt har været en af de hulveje, der gik på tværs af Døvredal fra gårdene i syd videre op i Højlyngen.
 
Den har fået sit navn efter den overgang, Fårebroen, som den havde rettet ind efter i dens forløb fra gårdene syd for nutidens Gadeby.
 
Det var blot et par større sten, bragt hertil af isen, som tilfældigt var kommet til at ligge i Øleåen netop på dette sted, og som senere kom til at have indflydelse på områdets udbygning.
Gadeby Sandstensbrud
Fra Troldestenen til Fårebro går det jævnt ned ad bakke, og den geologiske forklaring er den simple, at her passerer man en iseroderet forkastningszone mellem det højtliggende Paradismigmatit og det lavtliggende Nexøsandsten.
 
Netop her på det flade areal i Gadeby har der været brudt sandsten gennem det meste af 1900-tallet. Læs mere ved at trykke her
Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der en sten...
Fuglekirsebær ved Troldestenen
Forkastningszonen
Fårebro
Kaprifolium, Kopattarøsmer