Vis menu Søg

216 Varperne

Varperne

Varperne er tre vejviservarder med en dyb hulvej igennem, tidligere midt i Højlyngen, nu i Pedersker Plantage. Læs mere om middelalderens pilte gennem Højlyngen ved at trykke her.
 
I et sagn om Varperne fortælles, at der en forårsdag for flere hundrede år siden var bryllup på Siegård i Aaker Sogn, umiddelbart syd for Højlyngen. Punkt A på vedstående kort.
 
Midt under festen kom en ældre kone til gården for at tigge sig lidt mad, men værten ydmygede hende og smed hende straks på porten.
 
Synsk som hun var, vrissede hun ad ham og sagde: "Tre sønner og tre døtre skal din kone skænke dig, men en dag skal dine sønner blive søstremordere".
 
Som spået blev der født tre sønner og tre døtre på Siegård, og for at spådommen ikke skulle få lov til at gå i opfyldelse, blev sønnerne sendt til moderens familie i Tyskland.
 
Fra Højlyngens tid, Femradet Ulvefod ved Varperne
Årene gik, og en dag ankrede en fremmed båd op ud for stranden ved Raghammer. En lille skare sværtbevæbnede mænd roede i land og fortsatte til fods op på øen.
 
Målet var vejen, der gennem Højlyngen førte til Østermarie, da man fra tidligere havde erfaring om, at man her "kunne gøre gode forretninger", og de lagde sig til at vente i et krat tæt på vejen. Punkt B på kortet.
 
Netop samme morgen ønskede søstrene på Siegård at køre til kirke i Østermarie, men da vognen ad den gamle hulvej var nået frem til det sted, hvor mændene lå skjult, opstod tumulter, der resulterede i pigernes lemlæstelse og død.
Alfred Kure, Mønstergård på tur i stadsvogn gennem Højlyngen
Det lykkedes kusken at snige sig bort fra stedet for at hente hjælp på gården, men han blev opdaget og indhentet af mændene og slået i hjel.
 
Senere på dagen kom tre udenlandske kræmmere til Siegård for at falbyde deres varer. Da de i deres bylter bl.a. havde smykker, de tidligere på morgenen havde stjålet fra søstrenes døde kroppe, anede folkene på gården uråd, og de blev grebet og lagt i lænker for om aftenen at blive hængt på Galgebakken.
 
Herefter viste det sig, at de om halsen havde kæder med ens, halvt udviskede billedtegn - Siegårds-mærket!
 
Spådommen var gået i opfyldelse, og på de steder i Højlyngen, hvor søstrene og kusken blev myrdet, rejste egnens folk fire stenhøje, de tre Varperne og den fjerde Knægten, punkt C på kortet.
 
Læs mere om dette sagn ved at trykke her og pilte fra en artikel i Bornholms Tidende i august 1939 ved at trykke her.
Lyngrivning ved Varperne - som i "gamle dage"

Arkivar i Dansk Folkemindesamling Hans Ellekilde skrev i 1934 i "Gammalt Å Nyt" om Varparna i Pedersker Højlyng, tryk her  og læs artiklen.

Varperne og hulvejen
Varpernekort
Den tredje Varper
Bølget Bunke blomstrer ved Varperne
Varperne på Rømers kort 1825-26 med de tre Varperne og hulveje gennem Lyngen
Hulvejen mod SØ før den krydser Klokkerpiltvej
Blåbær ved Varperne
Hulvej mod NV umiddelbart SØ for Ølenevej og Varperne
Hulvejen fritlagt i "lyngen"