Vis menu Søg

129 Aarsdale

Aarsdale

Forleddet i stednavnet er et "Or", og henviser til det græsbevoksede klippenæs øst for Aarsdale. Og her fandt man ligeldes Orkilden, der var en hellig kilde og hvor der holdtes kildefest Skt. Hans aften.
Aarsdale i 1750erne

Men kilden er i dag tørret ud og festlighederne har herefter været henlagt til Aarsdaleparken, der er den sidste rest af en tidligere lyngklædt Aarsdale Byvang i den sydlige del af byen.

I Skåne kender man navneordet "Ora" for at være et "fladt stenfyldt område, omgivet af skov, men bevokset med små træer, enebuske og hedelyng.

Og når Oren har ligget omgivet af smådale, der har været udformet af smeltevandet, der i styrt er kommet inde fra det høje bagland, så er navnet på bysamfundet naturligt givet. 
Aarsdale Havn omkring 1900. Foto: V. Myhre/Byforeningen Svanekes Venner

Aarsdale havn er anlagt på nordsiden af Oren dybt inde i en bred vig med aarsdalegrus på bunden og masser af stærkt eroderede og afrundede klipper ragende ud fra land.

Havnen blev grundlagt i 1869, men senere udbygget i flere omgange, senest midt i 1950'erne. I forbindelse med havnen har der været 14 silderøgerier i dette største bornholmske fiskersamfund.

I den nordlige del af Aarsdale ligger Hullenakke, et andet "fremragende" næs på kysten med en stor afrundet klippeblok.
 
Den er udformet af vandet, da det i Postglacial tid stod noget højere end i dag.
 
Aarsdale er kendt for sit let rødlige og grovkornede Aarsdalegrus, der er et erosionsprodukt af den grovkornede Svanekegranit og herefter rundslebet i det grunde vand på kysten. Flottest ses det ud for P-pladsen nord for havnen.
 
Foruden sine røgerier og det røde Aarsdalegrus er fiskerlejet kendt for sine aktiviteter paa havnen, der er idag er øens tredjestørste fiskerihavn.
 
Og de badende har en fortrinlig lokalitet ud for Aarsdaleparken i byens sydlige udkant.
I Aarsdale bader man fra klipperne!
Endelig er den store hvide mølle byens vartegn, og man kommer lige forbi uanset om man cykler gennem lejet eller kører i sin bil udenom.
 
Tryk her og læs mere om denne velbevarede mølle
Aarsdalegrus nord for havnen
Hullenakke nord for Aarsdale med Aarsdalegrus
Eroderet svanekegranit nord for Aarsdale
Indeslutning af båndet gnejs i svanekegranit
Vand og is har formet klipperne ved Aarsdale
Aarsdale set fra luften med Hullenakke nord for havnen
Man kommer let til Aarsdale på cykel ad øens gode cykelveje
Man kommer let til Aarsdale på cykel ad øens gode cykelveje
Man ryger sild med brænde af Rødel
Aarsdale mølle